Sunday, October 30, 2011

Roti Kentang



Roti Kentang .. dr Dapur Tanpa Sempadan
http://www.tiffinbiru.com/

BAHAN DOH ROTI :-)
300 g tepung roti (high protein flour)
2 camca teh instant yeast
3/4 camca besar susu tepung
3/4 camca teh garam (mat letak 1/2 camca teh)
50-70 g gula halus (mat letak 60g)
60 g kentang lecek
1/2 biji telur (guna lagi 1/2 untuk sapu atas roti)
135 ml air sejuk (dari peti ais)
30 g mentega
1/2 camca teh bread improver*
1/2 camca teh bread softerner*(*resipi asal tak letak)

BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung gandum
1 camca besar tepung kastard
4 camca besar gula halus
1 cawan susu segar
1 biji telur saiz A
Secubit garam (mat tak letak)
1 camca besar mentega

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK DOH ROTI :-Satukan bahan untuk doh roti kecuali air dan mentega. Tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan lembut. Bulat2kan doh dan perap 1 jam hingga doh kembang. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 untuk doh roti dalam breadmaker, pilih setting untuk "doh" dan telan "on", tunggu hingga siap.
UNTUK KASTARD :- Sementara menunggu doh naik, buat kastard. Satukan semua bahan2 kastard kecuali mentega dalam bekas tahan panas. Kacau rata dengan whisk. Masak secara double boiler sambil terus mengacau hingga pekat dan berkilat. Alihkan dari double boiler dan masukkan mentega, kacau hingga sebati. Tutup kastard dengan plastik cling untuk mengelakkan permukaannya keras.
UNTUK ROTI KENTANG :- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kan doh kepada 15 bahagian (resipi asal 16 bahagian), bulat2kan setiap bahagian dan susun dalam bekas yang telah disapu dengan mentega. Buat hingga siap. Biarkan 45 minit hingga doh mengembang. Sapu permukaan roti dengan baki 1/2 bahagian telur tadi. Isikan kastard dalam piping beg, dan paipkan secara bersilang atas roti tadi. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang...

cistat lagi





Roti tikar




adaptasi dr gmbr roti pak Agus jamhari dlm fb..masih tak lawa lagi..tgk le klu ade masa mau di cuba lagi..

cistat






Oder cistat lagi





Tempahan cheese tart oktober





Roti kelapa pandan




Roti Inti Kelapa Harum Pandan
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
300gram tepung roti
sedikit esen kelapa pandan ( esen ni warna hijau, ade jual kat kedai bakery)
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 1/2 sudu besar butter@marjerin
120ml susu suam@air suam
2 sudu kecil yis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar water roux

inti kelapa mak kita yg buat..so sedaplah sangat hehe..

* untuk gliss dan topping*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu dan kelapa kering

Tempahan roti dr kawan2 mak hehe..


roti kelapa


roti manis tabur gula





roti cheese tabur gula


Biskut raya





SNOW ALMOND (1)
sumber: NOORSHA


BAHAN A:
200gm butter
100gm gula kastor
1 sudu besar shortening
1 sudu kecil esen kopi
1 biji kuning telur

BAHAN B:-
220gm tepung gandum
70gm tepung ubi
50gm nestum - dikisar (noorsha letak 25gm nestum 25 gm cocoa crunch
40gm badam kisar
1 sudu besar coffeemate - saya guna susu tepung

HIASAN:
Coklat masakan - dicairkan
white breadcrumb - Noorsha gune kelapa kering


Cara-cara
Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.
Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.
Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih tadi.
Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.



BISKUT SNOW ALMOND (2)
Resepi: Kak Hana
sumber: IKA BANGKOK

Bahan-bahan
250g butter
90g gula halus - leh kurangkan
50g badam kisar @ serbuk badam
50g tepung ubi
25g coffeemate
25g nestum - kisar
1sk esen coffee
1 biji telur
tepung gandum secukupnya *yg ni anggaran kita lebih kurang 3 cwn lebih, kalau nak terap leh lebihkan lagi sampai boleh di terap * Izah letak 3 cawan ngam2.

Utk saduran
Chocolate masakan>>double boiler
Nestum @ breadcrumbs


Cara-cara
Pukul butter dan juga gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.
Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan atau boleh di terap.
Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat2kan.
Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan atas redai.
Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan kukis tadi. Kemudian golek2kan ke dalam nestum@breadcrumbs. Jika buat bulat2 bleh masukkan ke dalam paper cup yg comel2.
Simpan dalam bekas kedap udara.

Wednesday, October 26, 2011

Biskut raya




BISKUT RED PEARL
jelajah blog izah daut
Sumber: Cendanakasih
Rujuk: Kak Rose

Bahan (50 biji)
150g butter
150g tepung gandum
75g gula kastor
60g cornflakes (diramas sedikit)
50g coklat cip
20gm ceri kering (merah,hijau)
25g badam/gajus/hazelnut(bakar dulu dan hancurkan sedikit)
1st esen vanila
1sk emplex (kak rose x letak... tp ttp rangup) *Izah pun tak letak

Hiasan
ceri merah, dihiris halus dan memanjang
sedikit kuning telur


Cara:
1.Pukul butter dan gula hingga sebati (guna whisker pun boleh, sekadar sebatikan gula dengan butter jer)
2.Campurkan semua bahan kering. Kacau sebati.
3.Guna sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. CK jemput dan buatkan spt bebola.(bila dibakar, biskut akan leper dgn sendiri)
4.Sapukan kuning telur diatas biskut, dan letak ceri merah.
5.Bakar pada oven bersuhu 165'c selama 30 minit.




red pearl .oder dr kawan abg utk deepavali

Egg Tart


resepi hasil jelajah blog kak ita masam manis..
TART CRUST ATAU SHELL
by : Azlita

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling tart telur.

TART TELUR
by : Zaidah

1 Tin susu Cair F&N
1 Cwn Air Suam
1/3 Cwn Gula Pasir (Klu Suka Manis Tambah Lagi)
1 Sudu Kecil Esen Vanilla
4 Biji Telur A
Sedikit Pewarna Kuning

Kacau gula dan air suam hingga gula larut
Bila gula dah hancur dan air telah sejuk masukkan semua bahan yg lain dan kacau rata
Tuangkan adunan ke dalam kulit tart yg telah dibakar terlebih dahulu tadi
bakar semula dalam oven dgn suhu 180C mengikut kepanasan oven masing selama 20 minit

Pizza homemade




  

Pizza Peperoni
Bahan (Base - 2 keping sederhana besar)
300 gm tepung gandum/tepung roti (*ummi guna tepung roti)
200 ml air
15 gm gula
4 gm yis (1 1/2 sudu teh)
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu teh garam
1 sudu makan susu tepung
Cara-Cara:-
Masukkan kesemua bahan dalam breadmaker, pilih menu doh. semua bahan kecuali air ..gaul rata, masukkan air dan uli biar lembut hingga doh tidak melekat pada mangkuk). Keluarkan dan tumbuk-tumbuk doh. Biarkan 10 minit. Kemudian canaikan dan masukkan ke dalam pizza pan. Cucuk2 dengan garfu.
Sos Pizza:
1/2 labu bawang besar - cincang lumat
3 ulas bawang putih - cincang
1 tin tomato cincang
6 oz sos tomato
2 oz sos cili
6 oz tomato paste/tomato puree
garam
1 sudu teh oregano
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar minyak masak
Cara Membuat:-
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis segala bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan semua jenis tomato, serbuk oregano, garam dan lada hitam. Gaul rata. (Boleh tambah air jika terlalu kering). Masak biar pekat sikit, tutup api. Sejukkan sebelum dioles ke atas pizza.
Topping : ( ikut apa suka)
Peperoni
lada benggala
cendawan butang
bawang besar
cheese mozarella
Cara:
UNTUK TOPPING:- Dalam mangkuk, satukan serbuk pizza, sos cili, sos tomato, air(optional jika terlalu pekat), garam dan gula dan gaul sebati. Seimbangkan rasa. Sapukan di atas doh pizza sebelum diletak peperoni tadi dan ditabur dengan capsicum, cendawan dan akhir sekali sedikit parmesan cheese (optional) dan mozarella cheese secukupnya sebelum dibakar

Roti cheese cream





Roti cheese bakar

Resepinye:

300g tepung gandum
200g tepung superfine
100g gula
2 sb susu tepung
1/2st bread imperover
sebijik telur..kocak skit
15g yis
200ml air sejuk
1/2 st garam
60g majerin

Cara:
- tepung ,yis ,gula ,bread improver ,susu tepung di satukan
- masukkn telur n air..uli sebati
-pastu masukkn garam n majerin..uli selama 15 minit sehingga elastik n lembut
- perap selama sejam
-keluarkn..tumbuk2 buang angin
-timbg setiap doh ikut brp suka nak besar/kecik
-peralp 30 minit lagi
-bakar 170c..saya guna oven kecik je..

Topping cheese
ikut brp banyak nak buat ye
-butter,gula icing n cheese cream
-pukul gebu
-paip atas roti sbm bakar

Roti tikar nutella



Resepi roti doh asas..(guna water roux)

Sumber : Kak Nor dr secubit garam.blogspot.com

380gm tepung high protein (tpg roti)
* 3 sudu besar susu tepung
* 80gm gula castor
* 3 sudu kecil yis segera
* 1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
* 100ml air
* 100gm water roux
* 1/2 sudu kecil garam
* 30gm butter
* 30gm shortening


Cara-cara

1. Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
2. Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
3. Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
4. Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
5. Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
6. Biarkan sehingga proses menguli selesai.
7. Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
8. Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.


#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.

resepi water roux, kite buat separuh adunan je, adunan penuh di blog MamaFami.blogspot.com ..dan blh tgk kat jintanmanis.com..ade penerangan pjg lebar lagi..

25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)