Wednesday, April 22, 2009

Udang Masak Sos Tiram, ulam raja dan sambal getuk

Udang Masak sos tiram merupakan lauk makan malam . Resepinye mula2 guna sotong tetapi krn udang aje ummi masak je..asalkan sedap sudah le.. Rasanye sedap kerana ade gabungan rempah jintan manis dan sos tiram.. anak2 ummi suruh masak lagi..simple..menjimatkan masa tau.


Udang Masak Sos Tiram

Resepi:
20 ekor udang sederhana
Sebiji bawang besar di hiris
3 btg lada hijau di hiris
2 biji bawang putih di hiris
2 biji tomato di potong 6
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil jintan manis yg di tumbuk
sedikit air
minyak utk menumis

Cara :
Panaskan minyak. Tumis bawang besar,bwg putih sampai garing.
Masukkan jintan manis tumis lagi
Masukkan tomato dan lada hijau, tumis lagi.
Masukkan sos tiram, udang dan biarkannye sebati.
Utk ade kuah. tuang sedikit air.

Nota : Ummi tak letak garam atau gula sbb bila dh masak rasanye dh mesra.dh kene ngan selera kami. Lagi2 lawan ngan ulam raja n sambal getuk..puhh..amat menyelerakan




Sambal Getuk simple
Resepi:
10 biji lada cili merah atau hijau..klu nk lg pedas boleh lebihkan..
segengam ikan bilis
Cara:
Lada cili n ikan bilis di goreng garing..past blender or tumbuk..
Da siap..blh di makan..
Selamat mencuba

No comments: