Menerima tempahan aneka cheese tart dan aneka roti secara sambilan..
Hubungi saya : Taman Kempas Indah, 81300 J.Bahru, Johor.
No.tel : 07-5541492/ 017-7389441
BAHAN DOH ROTI :-) 300 g tepung roti (high protein flour) 2 camca teh instant yeast 3/4 camca besar susu tepung 3/4 camca teh garam (mat letak 1/2 camca teh) 50-70 g gula halus (mat letak 60g) 60 g kentang lecek 1/2 biji telur (guna lagi 1/2 untuk sapu atas roti) 135 ml air sejuk (dari peti ais) 30 g mentega 1/2 camca teh bread improver* 1/2 camca teh bread softerner*(*resipi asal tak letak)
BAHAN KASTARD :-) 1 camca besar tepung gandum 1 camca besar tepung kastard 4 camca besar gula halus 1 cawan susu segar 1 biji telur saiz A Secubit garam (mat tak letak) 1 camca besar mentega
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK DOH ROTI :-Satukan bahan untuk doh roti kecuali air dan mentega. Tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan lembut. Bulat2kan doh dan perap 1 jam hingga doh kembang. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 untuk doh roti dalam breadmaker, pilih setting untuk "doh" dan telan "on", tunggu hingga siap. UNTUK KASTARD :- Sementara menunggu doh naik, buat kastard. Satukan semua bahan2 kastard kecuali mentega dalam bekas tahan panas. Kacau rata dengan whisk. Masak secara double boiler sambil terus mengacau hingga pekat dan berkilat. Alihkan dari double boiler dan masukkan mentega, kacau hingga sebati. Tutup kastard dengan plastik cling untuk mengelakkan permukaannya keras. UNTUK ROTI KENTANG :- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kan doh kepada 15 bahagian (resipi asal 16 bahagian), bulat2kan setiap bahagian dan susun dalam bekas yang telah disapu dengan mentega. Buat hingga siap. Biarkan 45 minit hingga doh mengembang. Sapu permukaan roti dengan baki 1/2 bahagian telur tadi. Isikan kastard dalam piping beg, dan paipkan secara bersilang atas roti tadi. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang...
No comments:
Post a Comment