Menerima tempahan aneka cheese tart dan aneka roti secara sambilan.. Hubungi saya : Taman Kempas Indah, 81300 J.Bahru, Johor. No.tel : 07-5541492/ 017-7389441
Wednesday, October 26, 2011
Roti manis guna water roux
Resepi roti doh asas guna water roux
400g Tepung roti
100g Tepung Superfine
100g gula
15g yis
2 sudu besar susu pekat
sebiji telur
120g majerin
150g air sejuk dr peti ais
5g garam
4 sudu besar water roux
Cara-cara
1. Masukkan bahan air, telur,susu dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung .
2. Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
3. Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
4. Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
5. Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
6. Biarkan sehingga proses menguli selesai.
7. Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
8. Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
resepi water roux, kite buat separuh adunan je, adunan penuh di blog MamaFami.blogspot.com ..dan blh tgk kat jintanmanis.com..ade penerangan pjg lebar lagi..
25 gram tepung gandum
125 ml air
cara-cara untuk membuat water roux
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment